Pre nego što počnem dublje da pričam o veganstvu, za početak da
razjasnimo ko su stvarno vegani i koja je razlika između vegetarijanca, vegana i onih
ostalih.
Izvor fotografije |
Vegetarijanstvo je nastalo nekoliko hiljada godina unazad u Indiji, gde je i dan danas veoma popularna ishrana. Ishrana je bazirana na voću, povrću, mahunarkama, jajima, mleku i medu. Pitagora je bio veliki pobornik vegetarijanske ishrane, a početkom naše ere eseni su zagovarali vegetarijanstvo, nešto kasnije manihejci, bogumili i katari. Još u 18. veku su bile poznate prednosti besmesne ishrane, pogotovo u lečenju raka.
Reč vegan je nastala 1940. godine koja je bila skraćenica od vegetarijanstva. A nastala je iz razloga jer su hteli na taj način razlikovati članove koji su skroz izbacili proizvode životinjskog porekla.
Postoje više razloga zašto ljudi prelaze na vegansku/vegetarijansku ishranu, a neki od toga su:
- Etika (Svaki život je podjenako bitan i ne treba dozvoliti "nižem" biću da pati.)
- Religija (Mnoge religije zabranjuju oduzimanje života drugim bićima i oni su najćešće vegetarijaci. Hinduizam, budizam, itd, kao i neke manje hrićanske verske zajednice se hrane na vegetarijanski način.)
- Ekološki razlozi.
- Ekonomski razlozi ( Jedan deo grupe smatra da je meso preskupa namirnica i da je mnogo isplativije hraniti se voćem i povrćem.)
- Zdrastveni razlozi (Nakon teže bolesti, ljudi se opredele na ovaj način ishrane. Dok se jedan deo te grupe privremeno vraća radi gubitka višak kilograma.)
Naravno, ako budete pričali sa bilo kojim veganom, on će vam reći da se vegan postaje samo zbog etike. Sve ostalo je isključivo biljna ishrana. Takođe, onaj deo vegana koje sam ja upoznala su ateisti, tako da nisu deo bilo kakve verske zajednice (kao ni ja).
I dan danas ljudi mešaju vegetarijace, pesketarijance i vegane. Pa vam sad pišem koje sve grupe postoje što se tiče ishrane.
Postoje značajne i manje značajne razlike između ovih grupa, a samim tim ćete saznati u kojoj ste vi.
Svaštojedi – O
njima nema puno da se priča. To su osobe koje jedu sve vrste mesa (sisare,
pernate životinje, ribu), jaja, mleko, med, voće, povrće.
Postoje ljudi koji sebe nazivaju polu-vegetarijancom, iako
tako nešto baš ne postoji. Oni se tek malo razlikuju od svaštojeda. I jedan deo
iz svake gupe takođe konzumira med.
Oni se dele po sledećim grupama:
Polo-pesketarijanci
– Ove osobe pored voća i povrća (sirove i termički obrađene), mleka i jaja, jedu samo perad (odnosno belo meso) i
ribu.
Polotarijanci –
Ovo su osobe koje jedu samo pernate životinje, jaja, mleko, voće i povrće (sirove i termički obrađene). Sisari nisu deo njihove ishrane.
Pesketarijanci -
Osobe na ovoj ishrani jedu ribu i morske plodove. Jedan deo jede jaja/mleko,
jedan deo ne. Ali od mesa, samo ribu (iako riba "nije" meso). Takodje voće i povrće, kako u sirovom, tako i u termičko obrađenom stanju.
Fleksitarijanci –
Oni ponekad jedu sve vrste mesa i redovno jedu voće i povrće. Uglavnom kad nemaju izbora da odbiju (radi
uvrede ili stida što se hrane drugačije ili poštovanja prema osobi koja je spremila
obrok). Ili sebe ponekad “nagrade“ mesom.
Izvor fotografije |
Sledeća grupa je o vegetarijanstvu i oni se razlikuju od
ostalih tako što uopšte ne konzumiraju bilo koju vrstu mesa i ribu. Što se tiče biljaka, jedu ih i sirove i termički obrađene. Takođe jedan deo prve tri grupe konzumira med.
Ovo-lakto-vegetarijanci
(ili ti vegetarijanci) – Osobe na ovoj ishrani jedu mleko, mlečne proizvode,
jaja, voće i povrće.
Ovo-vegetarijanci
– Oni konzumiraju jaja, voće i povrće, dok mleko i mlečni proizvode nisi deo njihove ishrane.
Lakto-vegetarijanci
– Osobe na ovoj ishrani jedu mleko, mlečne proizvode, voće i povrće. Jaja nisu deo
njihove ishrane.
Makrobiotičari – Ishrana je bazirana na celim zrnima žitarica i mahunarkama. Biraju non gmo namirnice odnosno organski uzgojene namirnice (bez pesticida i veštačkog đubriva). Meso nije deo njihove ishrane, ali može se naći riba i morski plodovi. Rafinisani šećer, rafinisana ulja, mleko, med i jaja nisu deo ishrane. Oni takođe mogu biti vegani ukoliko izbace ribu i morske plodove. Više o toj ishrani OVDE
Makrobiotičari – Ishrana je bazirana na celim zrnima žitarica i mahunarkama. Biraju non gmo namirnice odnosno organski uzgojene namirnice (bez pesticida i veštačkog đubriva). Meso nije deo njihove ishrane, ali može se naći riba i morski plodovi. Rafinisani šećer, rafinisana ulja, mleko, med i jaja nisu deo ishrane. Oni takođe mogu biti vegani ukoliko izbace ribu i morske plodove. Više o toj ishrani OVDE
Izvor fotografije |
Sledeća grupa se hrane isključivo namirnicama biljnog porekla.
Meso, riba, mleko, jaja, insekti i med nisu deo njhove ishrane.
Vegan – Osobe na
ovoj ishrani konzumiraju sirovu i termički obrađenu hranu biljnog porekla. Soja, tofu, tempeh su veoma popularni u ovoj ishrani, pogotovo zbog toga što su bogati proteinima. Ovo su veoma ozloglašene namirnice jer je veliki konkurent mesu.
Raw vegan – U
pitanju je sirova ishrana ili hrana koja je spremljena na na maksimalno 43 stepena celzijusa (40 do 45 stepeni). Oni ne jedu namirnice poput pasulja, leblebija,
boranije, itd. odnosno sve ono što treba da se termički obrađuje iznad 43
stepena (poneki klijaju te navedene namirnice i jedu klice). Rafinisani šećer,
rafinisana ulja (kod nekih ni hladno ceđena ulja) nisu deo ishrane.
Frutarijanci –
Osobe koje se hrane biljnim plodovima odnosno pretežno voćem i semenkama. Takođe u sirovom stanju.
Radikalni frutijanci
– Slični ko frutarijanci, s tim da jedu isključivo plodove koji su sami od sebe
pali na zemlju.
Ovo su sve grupe i podgrupe ishrane, a pod koju grupu vi
pripadate?
Veliki pozdrav do sledećeg čitanja!
7 komentara
Vegan c:
ОдговориИзбриши<3 <3
ИзбришиSvastojed :)
ОдговориИзбришиImaju 2 greske u poslednjoj recenici kod Vegan : "ozlogosen" i dva puta "jer".Nije hejt, zanimljiv je i informativan tekst.
Ispravljeno i hvala što si mi skrenula/skrenuo pažnju na to. :) Verovatno mi je promaklo jer sam 300x čitala tekst pre objavljivanja. Hvala. :)
Избришиvegan
ОдговориИзбриши<3
Избришиhvala ti.sada imam sve lepo objasnjeno i pregledno.vegan
ОдговориИзбриши