Kojoj grupi ti pripadaš?

By Yuki - 06:06

Pre nego što počnem dublje da pričam o veganstvu, za početak da razjasnimo ko su stvarno vegani i koja je razlika između vegetarijanca, vegana i onih ostalih.

Izvor fotografije
Vegetarijanstvo je nastalo nekoliko hiljada godina unazad u Indiji, gde je i dan danas veoma popularna ishrana. Ishrana je bazirana na voću, povrću, mahunarkama, jajima, mleku i medu. Pitagora je bio veliki pobornik vegetarijanske ishrane, a početkom naše ere eseni su zagovarali vegetarijanstvo, nešto kasnije manihejci, bogumili i katari. Još u 18. veku su bile poznate prednosti besmesne ishrane,  pogotovo u lečenju raka.

Reč vegan je nastala 1940. godine koja je bila skraćenica od vegetarijanstva. A nastala je iz razloga jer su hteli na taj način razlikovati članove koji su skroz izbacili proizvode životinjskog porekla.

Postoje više razloga zašto ljudi prelaze na vegansku/vegetarijansku ishranu, a neki od toga su:

  • Etika (Svaki život je podjenako bitan i ne treba dozvoliti "nižem" biću da pati.)
  • Religija (Mnoge religije zabranjuju oduzimanje života drugim bićima i oni su najćešće vegetarijaci. Hinduizam, budizam, itd, kao i neke manje hrićanske verske zajednice se hrane na vegetarijanski način.)
  • Ekološki razlozi.
  • Ekonomski razlozi ( Jedan deo grupe smatra da je meso preskupa namirnica i da je mnogo isplativije hraniti se voćem i povrćem.)
  • Zdrastveni razlozi (Nakon teže bolesti, ljudi se opredele na ovaj način ishrane. Dok se jedan deo te grupe privremeno vraća radi gubitka višak kilograma.)
Naravno, ako budete pričali sa bilo kojim veganom, on će vam reći da se vegan postaje samo zbog etike. Sve ostalo je isključivo biljna ishrana. Takođe, onaj deo vegana koje sam ja upoznala su ateisti, tako da nisu deo bilo kakve verske zajednice (kao ni ja).


I dan danas ljudi mešaju vegetarijace, pesketarijance i vegane. Pa vam sad pišem koje sve grupe postoje što se tiče ishrane. 

Postoje značajne i manje značajne razlike između ovih grupa, a samim tim ćete saznati u kojoj ste vi.

Svaštojedi – O njima nema puno da se priča. To su osobe koje jedu sve vrste mesa (sisare, pernate životinje, ribu), jaja, mleko, med, voće, povrće.

Postoje ljudi koji sebe nazivaju polu-vegetarijancom, iako tako nešto baš ne postoji. Oni se tek malo razlikuju od svaštojeda. I jedan deo iz svake gupe takođe konzumira med.

Oni se dele po sledećim grupama:

Polo-pesketarijanci – Ove osobe pored voća i povrća (sirove i termički obrađene), mleka i jaja, jedu samo perad (odnosno belo meso) i ribu.

Polotarijanci – Ovo su osobe koje jedu samo pernate životinje, jaja, mleko, voće i povrće (sirove i termički obrađene). Sisari nisu deo njihove ishrane.

Pesketarijanci - Osobe na ovoj ishrani jedu ribu i morske plodove. Jedan deo jede jaja/mleko, jedan deo ne. Ali od mesa, samo ribu (iako riba "nije" meso). Takodje voće i povrće, kako u sirovom, tako i u termičko obrađenom stanju.

Fleksitarijanci – Oni ponekad jedu sve vrste mesa i redovno jedu voće i povrće. Uglavnom kad nemaju izbora da odbiju (radi uvrede ili stida što se hrane drugačije ili poštovanja prema osobi koja je spremila obrok). Ili sebe ponekad “nagrade“ mesom.

Izvor fotografije

Sledeća grupa je o vegetarijanstvu i oni se razlikuju od ostalih tako što uopšte ne konzumiraju bilo koju vrstu mesa i ribu. Što se tiče biljaka, jedu ih i sirove i termički obrađene. Takođe jedan deo prve tri grupe konzumira med.

Ovo-lakto-vegetarijanci (ili ti vegetarijanci) – Osobe na ovoj ishrani jedu mleko, mlečne proizvode, jaja, voće i povrće.

Ovo-vegetarijanci – Oni konzumiraju jaja, voće i povrće, dok mleko i mlečni proizvode nisi deo njihove ishrane.

Lakto-vegetarijanci – Osobe na ovoj ishrani jedu mleko, mlečne proizvode, voće i povrće. Jaja nisu deo njihove ishrane.

Makrobiotičari – Ishrana je bazirana na celim zrnima žitarica i mahunarkama. Biraju non gmo namirnice odnosno organski uzgojene namirnice (bez pesticida i veštačkog đubriva). Meso nije deo njihove ishrane, ali može se naći riba i morski plodovi. Rafinisani šećer, rafinisana ulja, mleko, med i jaja nisu deo ishrane. Oni takođe mogu biti vegani ukoliko izbace ribu i morske plodove. Više o toj ishrani OVDE

Izvor fotografije

Sledeća grupa se hrane isključivo namirnicama biljnog porekla. Meso, riba, mleko, jaja, insekti i med nisu deo njhove ishrane.

Vegan – Osobe na ovoj ishrani konzumiraju sirovu i termički obrađenu hranu biljnog porekla. Soja, tofu, tempeh su veoma popularni u ovoj ishrani, pogotovo zbog toga što su bogati proteinima. Ovo su veoma ozloglašene namirnice jer je  veliki konkurent mesu.

Raw vegan – U pitanju je sirova ishrana ili hrana koja je spremljena na na maksimalno 43 stepena celzijusa (40 do 45 stepeni). Oni ne jedu namirnice poput pasulja, leblebija, boranije, itd. odnosno sve ono što treba da se termički obrađuje iznad 43 stepena (poneki klijaju te navedene namirnice i jedu klice). Rafinisani šećer, rafinisana ulja (kod nekih ni hladno ceđena ulja) nisu deo ishrane. 

Frutarijanci – Osobe koje se hrane biljnim plodovima odnosno pretežno voćem i semenkama. Takođe u sirovom stanju.

Radikalni frutijanci – Slični ko frutarijanci, s tim da jedu isključivo plodove koji su sami od sebe pali na zemlju.

Ovo su sve grupe i podgrupe ishrane, a pod koju grupu vi pripadate?


Veliki pozdrav do sledećeg čitanja!



  • Share:

You Might Also Like

7 komentara