Priručnik za početnike - Sastav

By Yuki - 23:06

Rešili ste da uronite u veganski svet i da promenite život iz korena. I onda dolazite do onog pitanja ,,Šta sve mogu da jedem?“ i mislite da je izbor veoma mali. Pogotovo ako pomislite da ne smete čips da pojedete jer on nije “veganski“. Zapravo čips može da bude veganski ukoliko u sebi nema laktozu, surutku, meso/sir u prahu... Ali nije zdravo.

Izvor 
Mnogi mešaju ta dva pojma. Zdravo i vegansko... To nije isto, ali svakako mogu da idu zajedno.

Ovaj post je takođe pogodan za sve osobe koje poste.

Opet da se podsetimo ,,Veganski način života ne podržava eksploatisanje životinja. To obuhvata da se ne jede meso toplokrvnih i pernatih životinja, riba, morski plodovi, mleko i mlečni proizvodi, med, kao ni ostaci buba. Takođe se ne koristi krzno i koža. Proizvodi ne smeju biti testirani na životinjama (Odnosi se na kozmetiku, kućnu hemiju. Ukoliko ste pod medicinskom terapijom, na vama je  da odlučite.)“

Verujem da kada okrenete proizvod i iščitate sastav, nemate pojma da li je to vegansko ili ne. Kroz tu muku prolazi apsolutno svaki vegan početnik. Stoga vam pišem par osnovnih informacija šta jeste vegan, a šta nije.

  • E120 NIJE VEGAN
E120 (košenil crvena) odnosno poznata karmin crvena boja se dobija od Košenil buba. Boja se dobija tako što se bube prvo ubiju (najčešće ih bace u ključalu vodu), zatim suše i usitnjavaju u prah.

Na proizvodima se označava: E120, karmin, košonel, košenila, Natural red, CI 75470, karminska kiselina. 

Zamena (Pogodna za vegana): E121, E122, E123, E124, E125, E126, E127, E128, E129.

  • Med NIJE VEGAN
Iako su ovde mišljenja podeljena i da određena grupa vegana rado koristi med zbog svojih “hranljivih“ sastojaka (koje svakako imate u biljkama), med nije vegan.  Med nije veganski zbog eksploatisanje pčela. Pčele vredno rade i prave med kao zimnicu. Prehrambrena industrija koja se bavi proizvodnjom meda oduzme sav med pčelama i daju šećernu vodicu kao zamenu. Što baš nije lepo.

Jednom je jedna žena rekla: ,,Pa šta? Svima nama je podvaljeno nešto.“. Da, ali mi smo ljudi. Možemo sami da uzmemo kvalitetniju hranu, pčele u sred zime baš i ne. A osim toga, to je kao kad bi određen vremenski period svoje dete hranili čipsom. Ono će preživeti, ali neće se najbolje osećati.

Ne znam koliko ste informisani, ali pčele su trenutno ugrožena vrsta. Ukoliko ne bude bilo njih, nema ni nas. LINK

Zamena (Pogodna za vegana): Sirup od agave, javorov sirup, malteks (ječmeni slad).

Takođe nije vegan:
  1. Propolis – u suplementima
  2. Pčelinj vosak (E901) – koristi se u kozmetici i konditorskim proizvodima
  3. Matični mleč
  • Kazein NIJE VEGAN
Kazein je glavni protein u kravljem mleku, kao i čest alergen. Nalazi se u mleku, siru,  puteru, jogurtu, kiselom mleku, sladoledu. Takođe se može nalaziti i u slatkišima (bombone, čokolade), u proteinskom prahu, veštačkoj aromi maslaca,  veštačkoj aromi sira, pojedinim biljnim sirevima i biljnim pavlakama i pohovanim proizvodima.

Takođe nije vegan natrijum kazeinat. 

Zamena (Pogodna za vegana): Jogurt od soje, tofu (sir od soje), kiselo mleko od soje, posni biljni sir (u Srbiji postoje samo četiri biljna sira bez kazeina - Posni Mama s sir, Ana sir, Violife, Pizza Taste), tofu krem, biljno mleko u prahu (BioUna i Mackrobiotic), biljna mleka (Alpro, Alnatura, Joya, Delhaize....), DM Bio biljna pavlaka od ovsa, soje ili pirinča, Joker posni šlag, Macrobitikov sojin šlag.

  • Surutka NIJE VEGAN
Surutka je tečnost koja ostaje nakon što se mleko zgruši. Ona je nusproizvod koji nastaje kod proizvodnje sira... Takođe se koristi u proizvodnji raznih peciva, plazmi, ponekim biljnim sirevima.

Kako izbeći: Čitati deklaracije. Što se tiče peciva, osuđeni ste na milost i nemilost radnika u pekarama jer alergija na surutku ne postoji. Velike šanse da je nema u posnim proizvodima.

  • Mlečna mast NIJE VEGAN
Mlečna mast je najskuplji sastojak u mleku. Jedan od razloga je njena biloška vrednost u odnosu na druge masti. Korist se za izradu sapuna, u konditorskim proizvodima...

Kako izbeći: Pošto i na mlečnu mast ne postoji alergija, ostaje vam samo da čitate sastav proizvoda.

  • Laktoza NIJE VEGAN
Laktoza je prirodni šećer koji se nalazi u mlečnim proizvodima (mleko, jogurt, sir). Koristi se u prehrambrenoj industriji, često se može naći u čipsevima sa ukusom paprike/sira, začinjenom kikirikiju. Takođe se može pronaći i u lekovima.

Alergija na laktozu ne postoji, ali netolerancija da. Netoleracija nastaje kad telo prestane da proizvodi enzime laktaze koji se nalaze sluznici tankog creva i njegova funkcija je razgradnja mlečnog šećera (laktoze).

Kako izbeći: Čitati sastav proizvoda.

  • Šelak E904 NIJE VEGAN
Šelak je vrsta prirodne smole koja se dobija od voska tropskih buba. To su „izlučevine“ kukaca koji se se koriste za održavanje drvenog nameštaja.  Pored nameštaja, koristi se i u proizvodnji slatkiša. Uglavnom u onim slatkišima koji imaju sjajnu glazuru. Takođe se ponekad i jabuke premazuju (u većim trgovinskim radnjama).

Kako izbeći: Čitati deklaraciju.

Zamena (potencijalna -Pogodna za vegana): E440 (Pektin), E902 (Kandelila vosak), E903 (Karnauba vosak), E907 (Hidrogenizovan poli-1-decen – samo za konditorske proizvode od šećera).

  • Želatin E441 NIJE VEGAN
Želatin je beli ili žućkasti produkt koji se dobija kuvanjem kože, kostiju i vezivnog tkiva domaćih životinja poput goveda, svinja ili konja. U prehrambrenoj industriji se najčešće nalazi u gumenim bombonama, veoma (ali baš veoma) retko u žele bombonama. Može se pronaći u voćnim sladoledima, čokoladnim bananicama (za sad ne postoje posne bananice). Takođe se koristi u medicini (tačnije u kapsulama – kapsula je od želatina).

Kako izbeći: Čitati sastav.

Zamena  (Pogodna za vegana): Agar agar, pektin. Ovo su trenutno veganski proizvodi - Bebeto špageti gumene bombone jagoda, sladoled Calispo Narandža/Mojito.

  • Lanolin E913 NIJE VEGAN
Lanolin ili ulje/mast od ovčije vune. Lanolin je vosak koji se izlučuje iz lojnih žlezda životinja koje nose vunu. Njegova primena u prehrabnrenoj industriji služi za omekšavanje hrane, a često je deo sastava žvakaćih guma.

Može se pronaći još pod imenom gumna baza ili baza gume.

Kako izbeći: Čitati deklaraciju.

  • Laktitol E966 NIJE VEGAN
Laktitol je prirodni šećer koji se koristi u niskokaloričnoj hrani. Proizvodi se hemijskom sintezom laktoze. Ljudi koji imaju netolernaciju na laktozu ne mogu ni ovaj aditiv da koriste. Takođe se koristi kao laksativ.

On može biti biljnog i životinjskog porekla. Da bi se utvrdilo kog je porekla, mora se kontaktirati kompanija koja proizvodi taj proizvod.

Uglavnom se nalazi u proizvodima sa 0% šećera jer je to zamena za beli šećer.

Zamena  (Pogodne za vegana): E965 Maltitol (I), E967 Ksilitol.

Kako izbeći: Čitati sastav.

  • Guar guma E412 JESTE VEGAN
Prirodni biljni zgušnjivač koji se koristi kao sredstvo za želiranje. Koristi se i kao stabilizator za proizvodnju specijalne vrste hleba , peciva (npr. bezglutenski proizvodi) i soseva.

Guar guma je odlična zamena za ž. želatin. Pogodna je za vegetarijance, vegane, kao i za osobe koje poste.

Međutim, guar guma je alergen.

  • Mlečna Kiselina E270 JESTE VEGAN
Mlečna kiselina je hemijsko jedinjenje koje se stvara putem nekoliko biohemijskih procesa. Ona koja se koristi u prehrambrene svrhe nastaje u laboratoriji – fermentacijom šećera u prisustvu bakterija  Lactobaccilus.

Mlečna kiselina gotovo svima u početku stvara zabunu da li je to veganski sastojak. Baš zbog toga što u svom imenu sadrži mlečno. I da, ona jeste veganska.

  • Agar agar E406 JESTE VEGAN 
Agar je biljni želatin koji se dobija kuvanjem crvenih algi i morske trave. Nakon toga se hladi i suši. Na taj način se dobije prah bele ili svetlo žute boje, u zavisnosti od stepena čistoće.

Koristi se za proizvodnju žele bombona, džemova, marmelada...

Agar je zamena za ž. želatin, guar gumu (za osobe koje su alergične).

  • Pektin E440 JESTE VEGAN
Pektin se uglavnom dobija iz kore citrusnog voća. Koristi se kao zgušnjivač, naročito za  džemove i žele bombone. Takođe se može pronaći u filovima za kolače.

Pektin je zamena za ž. želatin. Takođe još jedna opcija za osobe koje su alergične na guar gumu.

Takođe ako na proizvodu piše da može da sadrži tragove mleka, jaja, glutena, oraha itd. To zapravo znači da ne sadrži nego se proizvodi prave na istoj liniji/pogonu, no između dva proizvoda linija/pogon se čisti. Ovo mora da bude napisano zbog alergena.

Nadam se da sam vam ovim postom pomogla oko čitanja sastava.

Veliki pozdrav do sledećeg čitanja.

  • Share:

You Might Also Like

1 komentara